070-250 31 80 jenny@finvovve.se

Jag blev inspirerad av att läsa Maria Brandels blogginlägg ”Tidig debut kontra hållbarhet” och Fanny Gotts inlägg där hon skriver lite om mognaden hos de hundar hon har och började tänka på hur jag brottas med vissa saker när det kommer till hundträning.

Jag är expert på att jämföra mig med andra, att tävla och att sätta hög press på mig själv. Både på gott och på ont. Fast jag vet att jag har väldigt begränsat med tid för hundträning vill jag kunna visa resultat och det gärna snabbt. Problemet är att om det ibland går en vecka mellan träningarna är det svårt att få till en förbättring av moment på den tiden jag skulle vilja.

Eftersom jag vet om allt det här och kan säga det till mig själv borde man ju tycka att jag också kan inse att det kommer ta längre tid för att uppnå det jag vill om jag inte hinner träna. Men den logiska delen av hjärnan säger en sak och den drömmande hjärnan hoppas på något helt annat.

2014-10-07 17.20.26

Nu är Zeb 2,5 år och faktiskt uppflyttad till elitklass i lydnad så så lång tid har det faktiskt inte tagit men helt plötsligt tar all träning även mycket längre tid. Man behöver större ytor för momenten, det är fler moment att bolla samtidigt och man behöver få till så mycket olika sorters träningar som moment, kedjor, träna på olika platser, tävlingsträna osv. Från att tyckt att 10 minuter i köket har räckt för att ta sig en bit framåt känns nästan 1 timme som lite tajt och våra fina fruktträd som alltid funnits där står nu plötsligt i vägen överallt.

Sen kan man nästan alltid slå sig i backen på att när just den där spontana timmen dyker upp då man har tid att träna är humöret långt ifrån samarbetsvilligt och träningen blir illa planerad och inte alls vad man hoppades på.

Det är så mycket mer kring hundträning än att bara lära hunden springa till en kon. Ibland är det underbart kul och ibland känns det mest stressande. Men efter Marias inlägg känns det som att det är helt ok att låta det ta lite mer tid och kanske fokusera lite extra på bra grundträning. Zeb hinner mogna, jag slipper stressa och träningen blir mycket roligare!