070-250 31 80 jenny@finvovve.se

Redan när vi började träna in ligg och sitt hade jag fjärrdirigeringen i baktanke. Fjärr är nämligen ett sådant momen där det verkligen är tydligt om hunden gör rätt rörelse eller inte. Rör sig en tass – fel. Är tassarna stilla – rätt.

Det första man ska göra när man börjar träna in fjärr är att bestämma sig om framtassarna eller baktassarna ska vara stilla. Utgå från din hund och titta på vilka rörelser den har naturligt. Med Zeb valde jag att träna rörelserna med låsta bakben.

Här är ett fint exempel på låsta framben med Anna Hilding:

Jag har börjat med att dela upp rörelserna och tränat dom i par fast en i taget och vi började med sitt-ligg och ligg-sitt. De är ju de första rörelserna som kommer i lkl 2 men de dyker ju upp även i uppsitt vid läggande under gång och platsliggning. De här rörelserna var inte så knepiga utan kriterierna var att det gick fort och att han inte förflyttade sig.

Hur flashiga rörelser man vill ha kan man ju välja själv men jag tycker det är snyggt när det är distinkta rörelser och inte en massa onödiga steg. Jag tror domarna håller med också ;-).

Nästa rörelser blev sitt-stå och ligg-stå. Där började jag med att han tog ett litet hopp för att ställa sig upp. Tyvärr hoppade han även med bakbenen så där fick jag lägga ner en hel del tid på stadga för att få hon om lugn och stilla fast han ställde sig upp. Det som till slut fick honom att förstå var att jag puttade lite på rumpan på honom innan varke skifte så han nästan spände den lite för att ligga kvar på platsen. När jag sen sa stå var han äntligen stilla och kunde få belöning.

Så fort han började ställa sig upp utan att röra bakbenen höjdes kriterierna så att godis bara serverades om bakbenen var stilla, oavsett vilket avstånd jag stod på och det är där det här med att vara noggran och konsekvent kommer in. Rör på tass – fel – inget godis. Idag gör han ställandena fint, även fast han ibland blir lite väl lång.

De svårast rörelserna brukar vara stå-sitt och stå-ligg eftersom han måste lägga sig och sätta sig bakåt. Efter mycket knåpande utan att komma framåt där jag försökte få honom att lägga sig bakåt med godis mellan benen fick vi ett sånt där avgörande tips av Kenth Svartberg. Han hade på någon hund lärt in att lägga vikten bakåt och därifrån lägga på ett sitt eller ligg. Vips var problemet löst.

Att klicka in bakåtvikt eller att han bugar gick på två träningspass så nu har jag en handrörelse som betyder bakåtvikt och sen kommandot sitt eller ligg som avgör resten av rörelsen. Bugandet är fortfarande ganska överdrivet och kommer bantas ner men nu vill jag att han verkligen får vikten bakåt så han inte fuskar och flyttar in rumpan när han lägger eller sätter sig.

Här kan ni se första passet med bakåtvikt:

Fjärren har varit ett utmärkt moment för vinterträning hemma och nu gäller det att få med sig samma fina rörelser ut när det är mer störning runt omkring.

Film på hur det såg ut för ett år sen – spola fram till 1:00

Film just nu – spola fram till 2:00

image