070-250 31 80 jenny@finvovve.se

Jag fick en fråga om inkallning från Hampus som är husse till Zink, den andra hanen i Zebs Z-kull.

I början är det till stor hjälp att se till att hunden reagerar på sitt namn eller på den signalen man vill använda vid inkallning, ex en vissling. Passa på när hunden är vänd från dig och säg hundens namn, belöna att hunden vänder och tittar på dig. Utöka sen tiden innan du belönar så hunden tar något/några steg mot dig. Fortsätt på samma sätt tills du får hunden att komma hela vägen till dig.

Är man två kan man även hjälpas åt genom att en håller hund och den andra springer iväg och kallar på den. Eller tvärtom, en går iväg med hunden och den andra står kvar, släpp kopplet när den som står kvar kallar på hunden. Massa beröm och belöning när den kommer fram.

En sak jag alltid försöker tänka på är att när jag ser att Zeb kommer springande mot mig spontant brukar jag ropa hit och sen se till att han får godis och massa gos. Hit kommer då förknippas med att springa fort mot mig. Anledningen till att jag kallar på honom först när han springer är för att jag vill förknippa kommandot med rätt beteende.

Den ordningen använder jag egentligen till alla övningar jag gör.

  1. Först får han erbjuda beteendet frivilligt
  2. Sen lägger jag på kommandot samtidigt som han utför beteendet på det sättet jag vill
  3. Till slut får han vänta på kommandot innan han utför beteendet, det frivilliga tas då bort

Det här är en ganska förenklad tre-stegs metod men på det stora hela ser det ut så.
Se till att träna inkallning mycket medan hunden är liten och innan valpen börjar få smak på att uppleva världen, då blir det massa annat som lockar och stör.

Inkallning med flyg (!)