070-250 31 80 jenny@finvovve.se

Efter Niina Svartbergs föreläsning om tävlingspsykologi började många tankar att snurra i mitt huvud. Mycket av sin egen inställning och det man visar utåt när man tränar, förbereder sig för tävling och under själva tävlingen sker ofta omedvetet. Just att det är omedvetet gör att det inte alltid är så stor hjälp för att prestationen ska bli det bästa.

Det jag började fundera över var den egna attityden vid tävling. Eftersom det var ett par år sedan jag själv tävlade har jag fått en del distans till det och kan så här i efterhand se alla fel och tokigheter jag gjort. Jag har under den här tiden också hållit i ett par tävlingslydnadskurser och fått hjälpa andra att komma tillrätta med problem som uppstår vid tävling. Att stå vid sidan gav mig möjligheter att upptäcka fel och brister som andra gjorde och som jag även själv hade utan att tänka på det.

Om man bortser från ren detaljträning vad gäller momenten så är det ganska mycket annat man behöver fokusera på för att få ut det mesta möjliga av sin hundträningstid när det är dags för tävling.

Oftast börjar du redan fälla krokben för dig själv på väg till tävlingen. Hur många gånger har jag inte kört in på parkeringsplatsen på den klubb där jag ska tävla och i stort sett gett upp redan innan jag tagit Selma ur bilen.

Det är för blött, det är för varmt, hon ska/ hon har löpt, planen ligger fel, det är fel domare osv. Du kan säkert göra listan längre.

De gånger allt runtomkring har stämt bra fortsätter man att göra det svårt för sig genom att sätta upp skyhöga mål och krav att lyckas när halva klubben sitter på altanen och tittar på.  Nervositeten slår till med en sådan kraft att man knappt kan ta sig ner på planen än mindre prestera när man väl kommit dit.

Hur ska du då komma runt alla hinder?

Det finns några handfasta knep man kan ta till för att försöka minska nervositeten och sen också bra sätt att se tillbaka på tävlingen man utfört, för att se vad man behöver träna på och göra bättre till nästa gång.

Vill du veta mer om hur du kan tänka rätt under tävling kan du anlita mig som föreläsare. Läs mer här.