070-250 31 80 jenny@finvovve.se

När man står inför ett beslut att köpa sin första hund eller kanske utöka flocken med ytterliggare en hund är det många olika faktorer som ska vägas in innan man hittar rätt bland raser och uppfödare. Det finns ett par saker man måste fundera på före köpet för att det ska bli så lyckat som möjligt.

Ekonomi

Tänk över din ekonomiska situation ordentligt innan du bestämmer dig för att genomföra köpet.  Att köpa en hund är relativt billigt, men sedan tillkommer en hel del utgifter som man måste ta med i beräkningen. En utgift är försäkringen och beroende på ras är premierna olika dyra. Om hunden sedan skadar sig eller blir sjuk kommer de stora utgifterna. Försök att alltid ha en buffert för oväntade hundhändelser, för när du väl fäst dig vid din hund vill du kunna hjälpa den på alla sätt det går om något händer.

Behöver du dessutom hjälp med hundvakt på dagen får man räkna på vad det skulle kost att ha hunden på dagis. Priserna varierar en del men mellan 2000 och 3000 kr i månaden får man räkna med, lite beroende på var man bor.

Valp eller vuxen hund, hur ser din vardag ut?

Hur mycket tid kan du lägga på din hund utöver den tid som den alltid behöver i form av dagliga promenader och vård? Kommer det att finnas utrymme att ta hem en valp som behöver miljötränas, göras rumsren och som inte kan lämnas ensam under längre perioder de första månaderna? Har man svårt att ta en valp kan det vara ett bra alternativ att ta en äldre hund. Det finns många hundar som är i behov av nya hem av olika anledningar som ex. ändrade familjeförhållanden. Om man vill ha en rasren omplaceringshund kan man leta på rasklubbarnas hemsidor men är det inte så nog vad hunden har för ras kan du göra en god gärning genom att vända dig till Hundstallet.

Utseende

Det finns en mängd olika faktorer du kan ta med när du börjar titta på hur du vill att den tilltänkta hunden ska se ut. Ska den vara stor eller liten? Ska pälsen vara lång och tjock eller kort och lätthanterad? Ska nosen vara lång och ståtlig eller kort och söt? Smaken är delad och självklart följer både positiva och negativa faktorer med i utseendet. Vill du vara ute mycket på vintern kanske du inte ska välja en hund utan underull, om du inte är beredd att sätta på den ett täcke. En hel del sjukdomar är också kopplat till utseendet på olika raser och om det brukar man kunna läsa mer om på respektive rasklubbs hemsida.

Vem ska man tro på?

Att ta råd av andra när man väljer en ras är svårt. Det finns de som är helt förblindade av sin egen ras och bara ser det positiva samtidigt som man frågar någon annan som har dåliga erfarenheter av samma ras bara ser det negativa. Ett bra sätt när du börjar ringa in det utseende och beteende du vill ha i din hund är att försöka träffa så många olika individer inom rasen som möjligt för att se vad som är rasbundet och vad som är individuellt för just den hunden. När du sedan ska välja uppfödare kan du med fördel boka in ett par besök hos olika uppfödare, både för att få en känsla av att uppfödningen sker seriöst men också för att träffa de hundar uppfödaren har hemma. Det kan vara stor skillnad mellan olika uppfödare när det kommer till den hjälp du får när olika frågor dyker upp och även i aktiviteter så som kennelträffar, läger osv.

Raser på Botkyrka BK

På Botkyrka BK finns det en uppsjö av olika raser representerade. Dels har vi de vanligaste tränings- och tävlingsraserna som schäfer och border collie. men det finns även en härlig blandning av olika raser som pumi, berner sennen, grand danios m.m. För att se lite vad medlemmarna tycker om sina egna raser har de fått tre frågor att besvara.

 1. Nämn några positiva egenskaper om den rasen du har
 2. Nämn några negativa egenskaper om den rasen du har
 3. Vad ska du köpa för ras nästa gång och varför?

Här följer en liten presentation av olika raser med utgångspunkt från vardera ägare.

Boxer – enligt mig själv

 1. En glad och positiv hund som ofta lockar till skratt. Pälsskötseln är minimal och med sin enorma energi orkar den följa med på allt du vill göra. Bra på att koppla av när det inte händer något. Att den sen har ett riktigt charmigt utseende är ju ingen nackdel.
 2. Inte alltid så samarbetsvillig. Kan frysa lätt på vintern. Rasen dras med en del sjukdomar och allergier. Eftersom den inte har någon under ull fryser boxern lätt på vintern och när den fäller har håren har en tendens att haka fast i vissa tyger.
 3. Trots det som är negativt vid träning och tävling så blir det nog en boxer till för min del. Deras personlighet och livsglädje väger upp den extra träningstiden man får lägga ner på att få ett bra samarbete.

Australian shepard – enligt Ingrid Tapper

 1. Aussien är samarbetsvillig, aktiv och initiativrik.
 2. Den kan vara hyperaktiv, vara vaktig och otolerant mot andra hundar.
 3. Aussie

Border terrier – enligt Maria Glamsare

 1. Den har en stor arbetsglädje, älskar alla människor och har en behändig storlek.
 2. Den jagar och kan vara ettrig mot andra hundar av samma kön (även tikar). Lite för liten för att orka med sök upp i elitklass.
 3. Det blir nog en working kelpie, jaktlabbe eller (jag må behöva en liten sinnesundersökning?) riesen!

Kelpie – enligt Malin Björklind

 1. Kelpien är frisk, glad och positiv mentalt. Den har en lagom storlek.
 2. Negativt är att den är väldigt söt, vilket gör att fel ägare fastnar… Kommer inte på så mycket mer negativt om själva rasen. Det är ju ägaren som avgör hundens agerande med för lite träning fysiskt/mentalt, eller utan vardags vett!
 3. Om jag skulle byta ras blir det en blå eller mörkt tigrerad stor Grand Danois hane.

Riesenschnauzer – enligt Hans Glamsare

 1. Riesen är en tålig hund. Till karaktären är den godmodig, vaken och har lätt att lära (ja nästan alla) och den är trogen sitt husfolk. Skaffar man sig en Riesen får man en arbetsglad hund, som kräver mycket motion, den är knappast lämplig som ”soffhund” men som hund i en friluftsälskande familj passar den utmärkt. Den älskar att arbeta.
 2. Den är klumpig i sina rörelser inomhus. Vaktar huset och  bilen för mycket. Rasen har en del sjukdomar och problem med klor, ögon och olika cancertyper.
 3. Det blir en riesen, jag är helt enkelt såld på rasen!

Flatcoated retriver – enligt Lotta Larsson

 1. Det är en väldigt allsidig ras som passar för de flesta hundsporter (jakt, bruks, viltspår, lydnad, agility, utställning mm). Mjuk, glad och enkel hund för hela familjen, trevlig mot andra hundar. En relativt frisk ras.
 2. Många är mat tokiga och äter otrevliga saker ute. Vissa individer/linjer kan vara lätt stressade. Tumör benägen ras.
 3. Nästa gång blir det definitivt en Flat igen. Vi gillar att de är tåliga barn/familjehundar som är öppna, spontana och glada. De har en stor vilja att samarbeta och de flesta är fartiga och gillar att jobba, men de kan också koppla av hemma när det ska vara lugnt och det inte händer något. Rasen passar inte för en hundägare som vill gå ett varv runt kvarteret, men om man är intresserad och vill göra någonting med sin hund eller bara tycker om att vara ute i skog och natur så passar Flatten perfekt!

Schäfer – enligt Lennart Larsson

 1. Schäfern är allround, kan tävla i de flesta grenarna. Oftast samarbetsvillig, och gillar att jobba. Ofta ett bra föremålsintresse
 2. Det negativa skulle vara sjukdomsbilden och att den kan vara väldigt ljudlig med pip och gnäll. Kan ibland bli lite onödigt stor och tung.
 3. Om jag ska tävla skydd med ytterligare en hund så blir det en schäfer annars eventuellt en jaktlabbe.

Border Collie enligt Leif Lundgren

 1. De är arbetsvilliga, intelligenta och läraktiga. Arbetsvilliga med stor energi gör att det finns mycket att ta av, det går att fila på moment och få ut mycket av träningspassen. Intelligenta för att de förstår snabbt, har stor ordförståelse och fattar nya situationer snabbt och med det hantera läget självständigt. Läraktiga, det finns nog ingen gräns för vad de kan lära sig.
 2. Det som är dess styrkor kan vara negativt om man släpper efter, de lär sig lika gärna fel och kan bli odrägliga med t.ex. vallning om det får fel utlopp, vallningsanlagen kan slå över och bli ett problem i annan träning och till vardags.
 3. Det blir en border collie för att lära mer om rasen, kunna utvecklas vidare, kanske mer vallinriktat.

All den tid du lägger ner på din hund får du lätt igen genom en vän för livet. Oavsett vilken ras du väljer hoppas jag att du får en individ som kommer passa dig och dina intressen.

Lycka till med hundletandet!