070-250 31 80 jenny@finvovve.se

Jag har fått lite frågor om varför jag valt att operera Zebs nos och om det inte är onödigt. Jag uppskattar verkligen att jag fått frågorna direkt så jag har kunnat bemöta det med mina tankar istället för att på omvägar höra att det pratas om det.

För Zebs del handlar det inte så mycket om att han inte orkar göra saker. Han kan springa en mil med mig utan problem, han tränas för fullt och lever ett aktivt liv. Det som fått mig att välja operation är hur han är i vila. Redan när jag fick hem honom reagerade jag på att han fick ta i när han andades in. Det skedde alltså inte tyst och utan besvär. När man inte vet hur det ska var så var råden jag fick då att så länge han inte verkade trött var det inget konstigt. Samma sak när det kom till andningsljuden. Snarkningar, gurglingar osv var normalt för rasen och inget att bry sig om.

Och det var där jag fastnade lite. Normalt för rasen är ett uttryck som är jättekonstigt. Bara för att en majoritet beter sig på samma sätt, betyder det att det är rätt eller snarare inget problem?

Jag tycker Zebs ljud, snarkningar och andning har blivit sämre allt eftersom och så blir det också när de aktivt måste dra in luft. Vävnaderna sväller och helst ska operationer göras tidigt för att slippa biverkningar av trög andning.

Han kan inte ligga hur han vill eftersom andningen påverkas, han får ta i med magen för att luften ska komma in och han snarkar så han vaknar och måste byta ställning för att underlätta för sig själv. Han får också ofta vitt skum runt nosen vilket kan komma från friktioner i näshålan.

IMG_0046

Knipta näsborrar och vitt skum

Av veterinären fick jag höra att många uppfödare säger att hundarna opereras i onödan och av de bostonfolk jag blivit kontaktad av säger dom att det är en hetsjakt på det här just nu. I mitten står valpköpare med liten kunskap och ett svårt beslut.

Jag anser mig ha en relativt lagom tröskel. Jag skulle självklart inte rekommendera en operation till någon som inte behöver det och vill man kolla upp det kan man göra det hos flera veterinärer. Men jag bortser heller inte från problemet och håller mig till devisen att kan hunden andas bra så hörs det inte när dom andas. Jag tror det är lite hårdare än gemene man inom bostonvärlden men samtidigt står jag för att jag tycker det. Andra får ha sina åsikter och det är helt ok, jag dömer ingen utan väljer vad jag vill göra med min hund. Andras hundar får deras ägare besluta om eftersom dom känner dom bäst.

Nu finns det raser som är bra mycket värre än boston och jag vet att bostonklubben aktivt arbetar med det här. Dock tror jag inte de får en rättvis bild då många inte vill berätta att man opererat då det lätt kastas en skugga över uppfödaren eller olika avelsdjur. Om du har en boston som du upplever har problem eller som du opererat tycker jag du ska skicka ett mail till bostonklubbens ordförande så klubben får information om vad, hur och varför.

Här kommer en liten film på Zeb när han leker och när han vilar där man hör och ser hur han andas.