070-250 31 80 jenny@finvovve.se

Vintern är en årstid som många har åsikter om. Är den för lång, kall, snöig klagar man på det och är den för kort, snöfattig, regnig är det inte heller bra. Det mest optimala vore väl lagom mycket snö i en lagom lång tidsperiod och lite sol på det. Önska går ju men det är sällan vädret kan passa alla.

För hundägare till hundraser med lång och varm päls behöver det sällan skilja sig mellan träning på vintern och på sommaren. Platsliggning på snö kan vara skönt för en varmblodig hund. Är man själv frusen och gärna spenderar vintrarna inomhus med en kopp te eller om man själv har en ras utan underull får man ha lite mer fantasi när det gäller träning på vintern.

Jag själv har en boxer som tillhör den mer frusna varianten och våra träningsvintrar har lyst med sin frånvaro och ersatts av viloperioder. Under dessa perioder kan detaljer tappas men saker man hållit på och nött på under hela våren, sommaren och hösten kan få en chans att sjunka in och befästas. Ett exempel är framförgåendet som vi tränade, tränade och tränade utan synliga framsteg. Till slut gav jag upp och struntade fullkomligt i det över vintern och när vi sen tog upp träningen igen var det som hon aldrig gjort annat.

Jag har listat lite tips och idéer på vad man kan göra för att underhålla sin träning även under de kalla och mörka perioderna.

Spår

Har man en hund som gärna går på synintryck ska man kanske vara lite försiktig så de inte letar fotspår med ögonen men annars är det bara nyttigt att testa att spåra på olika underlag. Finns det möjlighet kan man låta spåret gå från barmark till snö och tillbaka igen för att få en extra utmaning. Något annat man kan testa är mörkerspår. Där får man verkligen lära sig att lita på hunden för när det är mörkt ute är det becksvart i skogen. Lägg ut spåret medan det är ljust men tänk på att undvika stora höjdskillnader eftersom du inte kommer se något när det sen är dags att gå spåret i mörkret. Ta gärna med en ficklampa eller en pannlampa ifall ni skulle komma bort er. GPS kan också vara ett bra hjälpmedel.

Sök och rapport

Så länge snön inte är för hög så att hundarna kan dra på sig skador kan man även träna sök och rapport under vintern. Försök lägga rutan/rapportspåret där det inte finns partier med is eftersom hundarna springer fort och självständigt. Har man scooterspår i närheten kan man utnyttja dem men där råder det lite delade meningar. Å ena sidan kan man få en hund som blir bekväm och bara springer för att det är platt spår rakt fram, men å andra sidan får ju hunden dels konditionsträning och dels träningen att springa självständigt mot ett mål.

Lydnad

Ute
Att hålla igång lydnadsträningen utomhus under hösten och vintern kräver bra kläder, plogade och belysta planer och en icke väderkänslig hund. Så länge man har allt det är det bara att nöta på som vanligt. Vissa hundar kan till och med prestera bättre när det blir lite kyligare i luften så de får lite extra fart under tassarna. Vill man träna rakhet i framförgåendet kan man snyggt trampa upp en stig som hunden kan springa i. Rakt och snyggt utan massa tjafs. Sen kan man bara hoppas att det håller i sig efter det att snön försvunnit också.

Har man en frusen hund får man välja lite vilka moment man tränar på. Långa långsamma moment som platsliggning och sittande i grupp är kanske inte så snällt att kräva när hunden nästan skallrar tänder men andra moment, som inkallning, med lite fart i fungerar bra.

Inomhuslokaler
Att hyra in sig i inomhuslokaler gör en del hundägare när de vill slippa kyla och mörker. Djurgymnasiet (Hägersten) och Rikstens Hundsportcenter (Tullinge) har egna inomhuslokaler som man kan hyra per timme. Vill man inte betala för sig kan man passa på att träna i parkeringshus som ofta står tomma efter kontorstid. Självklart får man då se till att man sköter sig och lämnar parkeringshuset i ett bra skick efter sig så inga onödiga förbud kommer.

Vill man tävla lydnad under vintern är det oftast ridhus som gäller. Ridhus som lånas ut till hundtävlingar har av min erfarenhet varit helt rena från gödsel så har man en hungrig hund kan man vara lugn men det kan ändå vara smart att försöka hyra in sig i något ridhus innan så man ser hur hunden reagerar på alla främmande dofter och underlaget.

Hemma
Har man planerat att lägga lite extra krut på detaljer behövs oftast inte så stora ytor och då kan man lika gärna stanna hemma i vardagsrummet. Ladda med godis, tålamod, en klicker om man använder det och en hund så har du det du behöver för att exempelvis träna snabbheten i läggande, fjärrdirigering, gripandet i apportering eller krypet.

Dragsport

Förutom de vanliga bruks och lydnadsgrenarna som man tränar under vintern finns ju också drag som är en härlig vintersport. I nordisk stil drar hunden en pulka med last eller har en sele med lina. I båda fallen åker föraren efter på skidor och tävlingar i nordisk stil har mycket gemensamt med längdskidåkning.
På tävlingar i nordisk stil är de vanligaste hundraserna vorsteh och pointer men även schäfer, dobermann och andra brukshundar liksom polarhundar gör fina resultat. Alla hundar kan användas som draghundar. Förutom tävlingsverksamhet ger draghunden sina förare stora naturupplevelser på härliga turer. Och inte minst, glädjen av att kunna göra något tillsammans med sin hund.

Tänk på!

Under hela året är det ju viktigt med upp- och nervärmning men under vintern är det bra att lägga lite extra tid när man tar ut hunden från bilen och ska börja träna. Före träningen kan man gå en promenad och massera hunden för att få kalla muskler varma och efter träningen är det bra att sätta ett täcke på hunden för att skydda varma muskler från att stelna.

Lycka till med din träning!